Salam Mesra

SITI ZANARIAH SUHAIMI
Kaunselor Pelatih UTM

Klinik Kaunseling & Psikoterapi
C13, Aras 1, Fakulti Pendidikan
Universiti Teknologi Malaysia
81310, Skudai, Johor

Untuk membuat temujanji dengan saya, sila isi borang di bawah (bawah sekali page ini).

Terima kasih.

Bantu diri sendiri untuk membantu orang lain~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Thursday, March 3, 2011

Sikap Optimis

... Assalamualaikum, nampaknya kebelakangan ini saya jarang update blog ni. Maaf andai anda tertunggu-tunggu bahan bacaan dari saya. Hari ini saya ingin berkongsi tentang OPTIMIS ...


Apa yang anda faham tentang optimis? Apa perbezaan optimis dan pesimis.. Kalau kita lihat gambar kat atas tu, yang mana kita akan kelaskan sebagai optimis? Smiley kuning atau biru?

Baiklah, optimis adalah bagaimana caranya kita melihat masalah yang dihadapi dengan cara yang berbeza iaitu dengan melihat perkara positif pada keadaan yang negatif. Namun tidak bererti orang yang optimis tidak boleh melihat perkara yang negatif. Seseorang yang bersifat optimis bererti mereka telah mendapat kejayaan yang diimpikan. Sikap seperti ini adalah seperti tidak pernah mengenal erti kegagalan dan tidak mudah putus asa.

Tapi, persoalannya, bagaimana untuk membentuk sikap optimis?

Sikap optimis ini boleh terbentuk dalam diri dengan berfikiran dan melakukan perkara yang terarah kepada sikap tersebut. Terdapat beberapa faktor persekitaran yang dapat membentuk sifat ini seperti:

Maklumat atau berita yang diterima

Seringkali kita berjumpa dengan orang yang selalu berada di dalam ketakutan sekiranya berada dalam gelap atau keseorangan. Ini berkemungkinan kerana dia sering menonton kisah seram, dan mula berasa tidak tenang dan membentuk dunia khayalannya sendiri tentang ketakutan tersebut. 

Tetapi berbanding dengan orang yang gemarkan pembacaan bahan ilmiah dan motivasi (lagi bagus jika bahan berunsurkan keagamaan), serta mengikuti majlis-majlis ilmu, dia akan memperolehi aura dan tenaga yang positif seterusnya dapat berfikir dan merancang kehidupan dengan lebih baik.

Didikan dan asuhan keluarga

Tidak dinafikan ada sesetengah keluarga (khasnya ibu bapa) yang gemar mengajar anak-anak dengan perkara-perkara yang negatif. Antara contohnya anak-anak diajar untuk melihat orang lain dari pandangan yang kurang elok dan membuat persepsi yang negatif. Setiap tingkah laku orang lain akan ditafsirkan manjadi buruk dan negatif walaupun pada hakikat dan asalnya perkara tersebut adalah positif dan baik. Dengan ini, anak-anak tersebut tidak dapat membezakan dengan tepat antara baik dan buruk seterusnya membawa sifat ini hinggalah dewasa. Kadangkala ada juga individu yang mudah menyalahkan orang lain dan suka bersangka buruk (suuzhon).

Pergaulan

Bergaulah dengan orang yang bersikap optimis nescaya kita juga akan terikut perangainya. Namun begitu, tidak salah untuk berkawan dengan rakan yang sentiasa bersikap negatif, tetapi harus bijak memilih dan menilai apa yang perlu untuk anda menjadi optimis. Pilihlah kawan yang boleh menjadi pendengar yang setia tidak kira di mana dan ketikanya, dan elakkan memilih kawan yang menjadi pendengar dan 'penambah perisa' seperti batu api dan suka melaga-lagakan orang lain.

Wallahu'alam~~


1 comment:

fika D'mango said...

yes! i like this entry!

Hubungi Kaunselor Anda

Nama *
Email *
Nombor Telefon *
No Matrik/ Staf
Perkara
 Pertanyaan 
 Temujanji 
 Lain-lain 
Anda Tulis, Saya Baca *
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[Refresh Image] [What's This?]
Powered byEMF Web Forms
Report Abuse